Кампанията за иницииране на референдум срещу въвеждането на еврото е лъскава

...
 Кампанията за иницииране на референдум срещу въвеждането на еврото е лъскава
Коментари Харесай

Пеканов: Кампанията срещу еврото е лъскава, но се лансират митове - Политика

 „ Кампанията за иницииране на референдум против въвеждането на еврото е лъскава и добре готова. Навсякъде стартират един куп легенди и съгласно мен погрешни обстоятелства, да вземем за пример, че ще се откажем от паричната си политика. Ние сме се отказали от нея през 1997 година с влизането във Валутния ръб “, разяснява служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов по Нова телевизия.

Това донесе непоклатимост на българския лев, би трябвало да създадем идната крачка на интеграция, с цел да можем да участваме в решения, които сега единствено асимилираме, добави той.

„ Ще повишим присъединяване си в процесите, ще имаме опция да използваме всички европейски принадлежности по време на рецесии, банковият ни контрол и банковата ни система ще бъдат по-силни “, изясни вицепремиерът.

Според него ще се увеличи и кредитният ни рейтинг. Това по думите му ще докара до понижаване на лихвите по заемите, а влизаме в един цикъл, в който лихвите ще се повишават.

„ В първите дни на въвеждане на еврото в Хърватия видяхме някои спекулативни действия в търговски обекти – чиста корист. Това е сериозен проблем, който ние би трябвало да адресираме, това е главният проблем – обособени търговски субекти да спекулират и да употребяват тази опция, с цел да покачват цените “, сподели още вицепремиерът.

Той уточни, че ще трябват доста ясни дейности и този проблем не би трябвало да се неглижира. „ Това значи активиране и доста ясни политики на другите регулатори, да вземем за пример Комисията за отбрана на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията. Те ще би трябвало да развиват доста сериозна активност още в интервала преди влизането в еврозоната, с цел да защитят крайния консуматор “, означи Атанас Пеканов.

По думите му в Хърватия заради тази причина се постановат много съществени санкции. Налагането на тези санкции ще докара до това някои от комерсиалните обекти към този момент да не си разрешават такива практики, сподели вицепремиерът.

Атанас Пеканов сподели още, че дата за влизането ни в еврозоната остава реалистична, само че има критерии, които би трябвало да бъдат изпълнени. Той уточни, че инфлацията продължава да бъде прекомерно висока и има още три закона, които би трябвало да бъдат признати от Народното събрание.

Обикновено решението от страна на Съвета на Европейски Съюз за влизане се взема през юли. След това, в случай че бъде утвърдено участието на България в еврозоната, през август би трябвало да се случи въвеждането на цени в лв. и в евро, изясни той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР